Pril Logo

Bułeczki scone z dżemem z czarnej porzeczki

Składniki
Liczbaporcji: 12

  • 500 g czarnej porzeczki 
  • 250 g cukru żelującego (1:2) 
  • 350 g mąki 
  • ¼ łyżeczki soli 
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 50 g cukru 
  • 85 g masła 
  • 185 ml maślanki 
  • 1 jajko z cukrem do posmarowania 
  • 2 łyżki likieru Cointreau (opcjonalnie) 
  • masło lub kremowy serek do podania

Naczynia i przybory kuchenne: rondel, blender ręczny, 2 słoiki na dżem, blaszka do pieczenia, pędzel kuchenny, piekarnik, foremka do wycinania ciastek, papier do pieczenia, deska do krojenia, nóż, duża miska, wałek

Porzeczki na dżem zerwij z gałązek, umyj i osusz. Zblenduj porzeczki, cukier i likier Cointreau. Przełóż do rondla, ustaw na średnim gazie i gotuj przez ok. 4 minuty. Przełóż do czystych słoiczków, zamknij i odstaw do wystygnięcia.

Aby upiec bułeczki scone, nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/400°F i w razie potrzeby wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną i cukier. Masło pokrój na kostki, dodaj do mąki i rozgniataj palcami aż do osiągnięcia konsystencji kruszonki. Dodaj maślankę i zgnieć ciasto. Rozwałkuj ciasto na grubość 4 cm/1,5 cala, a następnie wycinaj kółka foremką do ciastek. Przełóż na blaszkę do pieczenia, pozostawiając między bułeczkami niewielkie odstępy. Rozmąć jajko i posmaruj nim bułeczki. Posyp każdą bułeczkę szczyptą cukru i piecz w piekarniku przez ok. 20 minut lub do zbrązowienia.

Wyjmij bułeczki z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Podawaj z masłem lub kremowym serkiem i domowym dżemem z czarnej porzeczki. Smacznego!

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami. 

Produkty Pur pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.