Pril Logo

Comber jagnięcy z pistacjami i polentą z rozmarynem

Składniki
Liczba porcji: 4

  • szalotka
  • 60 g masła
  • 50 g pistacji
  • 50 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki całej gałki muszkatołowej (podzielonej na pół)
  • 250 g zielonych oliwek
  • 250 ml bulionu
  • 3 gałązki rozmarynu (liście)
  • 60 g polenty
  • 25 g parmezanu
  • 1 kg jagnięciny
  • sól
  • pieprz

Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, patelnia, łyżka kuchenna, robot kuchenny, duża miska, drobna tarka, folia spożywcza, rondel, trzepaczka, piekarnik, patelnia żaroodporna

1. Drobno posiekaj szalotkę.

2. Podsmaż na maśle przez około 3 – 5 minut do zeszklenia.

3. Za pomocą robota kuchennego posiekaj pistacje.

 

4. W dużej misce wymieszaj pistacje, bułkę tartą, jajko, musztardę, szalotkę i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj, aby połączyć składniki.

 

5. Używając drobnej tarki, zetrzyj gałkę muszkatołową do mieszanki pistacjowej. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.

 

6. Wyłóż mieszankę pistacjową na dużym kawałku folii spożywczej. Uformuj kształt cylindryczny i ciasno zawiń. Włóż do lodówki.

7. Posiekaj zielone oliwki.

8. Wlej bulion do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, dodaj liście rozmarynu, przypraw solą oraz pieprzem. Zetrzyj gałkę muszkatołową i doprowadź do wrzenia.

9. Dodaj polentę i cały czas mieszaj, aż danie zgęstnieje.

10. Dodaj oliwki i zetrzyj parmezan. Dobrze wymieszaj, aby połączyć składniki, i odstaw rondel na bok.

11. Nagrzej piekarnik do 180°C. Na patelni żaroodpornej podgrzej oliwę z oliwek i podsmaż jagnięcinę na średnim ogniu przez około 3 – 5 minut z każdej strony. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odwiń mieszankę pistacjową z folii. Rozprowadź na jagnięcinie. Włóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 – 15 min. Podawaj z polentą. Smacznego!

Boisz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach akcji #enjoytogether nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Pur pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.