Pril Logo

Klasyczne tiramisu

Składniki
Liczba porcji: 6

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 2 jajka
  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml espresso
  • 3 łyżki amaretto
  • 1 łyżka czekolady deserowej
  • 1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
  • sól

Naczynia i przybory kuchenne
duża miska, mikser z końcówkami do ubijania, gumowa szpatułka, naczynie żaroodporne, tarka o drobnych oczkach, drobne sito

Krok 1/4

2 jajka – 30 g cukru pudru – 1 łyżka amaretto – 250 g serka mascarpone

duża miska – mikser z końcówkami do ubijania

Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj amaretto i mascarpone. Ubij na gładką masę.

Krok 2/4

sól – 30 g cukru pudru

gumowa szpatułka

Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj resztę cukru pudru i delikatnie wymieszaj. Ostrożnie wymieszaj pianę z białek z masą z serka mascarpone.

Krok 3/4

100 ml espresso – 2 łyżki amaretto – 250 g podłużnych biszkoptów – 1 łyżka czekolady deserowej

naczynie żaroodporne – tarka o drobnych oczkach

W płytkim naczyniu wymieszaj espresso z resztą amaretto. Szybkim ruchem zanurzaj podłużne biszkopty w espresso z amaretto, a następnie układaj nasączone biszkopty na dnie naczynia. Warstwę biszkoptów przykryj warstwą kremu z mascarpone, a z wierzchu posyp ją czekoladą tartą na drobnych oczkach.

Krok 4/4

1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku

drobne sito

Układaj kolejne warstwy do wyczerpania wszystkich składników. Na koniec wyłóż warstwę kremu mascarpone i tartą czekoladę, a następnie posyp niesłodzonym kakao w proszku. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 3 godziny przed podaniem. Smacznego!

Boisz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach akcji #enjoytogether nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.