Pril Logo

Makaron z szybkim sosem pomidorowym

Składniki
Liczbaporcji: 2

  • 400 g makaronu 
  • 300 g pomidorów 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 10 listków bazylii 
  • ½ cebuli 
  • 8 łyżek oliwy z oliwek (podzielone na porcje) 
  • 2 suszone pomidory 
  • 50 ml soku pomarańczowego 
  • 1 łyżeczka syropu z agawy 
  • 2 łyżeczki soli morskiej 
  • ¼ łyżeczki pieprzu 
  • sól
  • pieprz 
  • bazylia do podania

Naczynia i przybory kuchenne: patelnia, łyżka kuchenna, deska do krojenia, nóż, blender, garnek

Pomidory podziel na ćwiartki i usuń gałązki. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Umyj, osusz i posiekaj bazylię. Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę. Rozgrzej trochę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu i smaż cebulę przez ok. 2-3 minuty. Zdejmij z ognia.

Umieść w naczyniu połowę pomidorów, podsmażoną cebulę, suszone pomidory, czosnek, sok pomarańczowy, syrop z agawy, sól, pieprz i resztę oliwy z oliwek, a następnie zblenduj. Blenduj na wysokich obrotach przez ok. 1 minutę lub do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj resztę pomidorów i bazylię i dwa lub trzy razy włącz na chwilę blender, aby połączyć składniki.

Wrzuć makaron do garnka z osoloną wrzącą wodą. Ugotuj al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie odcedź. Wrzuć sos pomidorowy i ugotowany makaron na dużą patelnię i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem ułóż na makaronie listki świeżej bazylii. Smacznego!

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami. 

Produkty Pur pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.