Pril Logo

Pożywne śniadanie z komosą ryżową

Składniki
Liczbaporcji: 2

  • 200 g komosy ryżowej
  • ½ kostki rosołowej
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka rozmarynu
  • ½ awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżka białej pasty miso
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżki wody
  • 2 jajka
  • 30 g młodego szpinaku
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw dukkah
  • 1 łyżka kiełków buraka
  • sól morska
  • pieprz
  • sok z cytryny do skropienia

Naczynia i przybory kuchenne: duży rondel, sito, patelnia, deska do krojenia, nóż, szpatułka, mała miska, mały rondel

Wsyp komosę ryżową do sita i opłucz zimną wodą. Wlej świeżą wodę do rondla, dodaj komosę i kostkę rosołową, a następnie gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstaw.

Pokrój pomidorki na połówki. Zerwij listki rozmarynu z gałązki i z grubsza posiekaj. Usuń pestkę z awokado i obierz je, posiekaj na niewielkie kostki i ostaw. Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu na patelni. Dodaj pomidory, rozmaryn i syrop z agawy, a następnie gotuj przez ok. 15 minut aż do zgęstnienia pomidorów. Mieszaj co pewien czas podczas gotowania, następnie zdejmij z ognia.

Aby przygotować sos miso, w małej misce wymieszaj ze sobą pastę miso, musztardę, olej sezamowy, olej roślinny o neutralnym smaku, sok z cytryny i wodę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zagotuj wodę w małym rondlu. Gotuj jajka przez ok. 6 minut, obierz ze skorupki i odłóż. Wsyp komosę ryżową do miski. Ułóż na niej pokrojone awokado, ugotowane pomidory i surowy młody szpinak. Pośrodku połóż jajko, polej wszystko sosem miso oraz posyp mieszanką dukkah i kiełkami buraka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Smacznego!

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami. 

Produkty Pur pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.