Pril Logo

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Składniki
Liczbaporcji: 4

  • 300 g ciasta makaronowego 
  • 200 g szpinaku 
  • 250 g sera ricotta 
  • 100 g sera pecorino (starty) 
  • 50 g orzeszków piniowych 
  • 2 żółtka jajek 
  • sól 
  • pieprz

Naczynia i przybory kuchenne: sito, mały rondel, deska do krojenia, nóż, duża miska, łyżka kuchenna, maszynka do makaronu, wałek, pędzel, radełko, duży rondel, łyżka cedzakowa

Blanszuj szpinak przez ok. 3-4 minuty w delikatnie gotującej się wodzie. Odcedź i wyciśnij wodę ze szpinaku.

Drobno posiekaj orzeszki piniowe i zblanszowany szpinak.

Wymieszaj ze sobą szpinak, orzeszki piniowe, żółtko jajka, ser pecorino i ricottę. Dopraw obficie solą i pieprzem.

Podziel ciasto makaronowe na pół. Rozwałkuj możliwie najcieniej obie części za pomocą wałka na posypanej mąką powierzchni lub za pomocą maszynki do makaronu. Paski makaronu powinny mieć wymiary 5 cm x 40 cm.

Drugie żółtko wymieszaj z odrobiną wody i pokryj nim za pomocą pędzla połowę pasków makaronu.

Następnie umieść na posmarowanym cieście porcje nadzienia (ok. łyżki), zachowując między nimi odstępy wielkości 5 cm.

Przykryj nieposmarowanym paskiem rozwałkowanego ciasta i dokładnie dociśnij ciasto wokół nadzienia.

Pokrój ciasto na kwadratowe ravioli za pomocą noża lub radełka.

Gotuj ravioli w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Dokładnie odcedź, podawaj bez dodatków lub z domowym sosem pomidorowym.

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami. 

Produkty Pur pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.