Pril Logo

Sycący makaron z kasztanami i grzybami

Składniki
Liczbaporcji: 4

  • 500 g makaronu tagliatelle 
  • 300 g kasztanów (obrane) 
  • 400 g grzybów 
  • 2 cebule 
  • 4 cebulki dymki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 8 łyżek oliwy z oliwek 
  • 500 ml śmietany 
  • 1 cytryna (sok) 
  • 50 g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek do dekoracji

Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, duży garnek, patelnia, tarka o małych oczkach, wyciskarka do cytrusów, sito

Pokrój dymkę na cienkie plasterki. Posiekaj cebule i rozgnieć czosnek. Usuń nóżki grzybów, a następnie pokrój kapelusze w ćwiartki. Posiekaj obrane kasztany.

Wrzuć makaron do dużego garnka z osoloną wodą i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.

Rozgrzej oliwę na średnim ogniu na patelni. Wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i podsmaż przez ok. 5 minut. Dopraw solą do smaku. Dodaj posiekane kasztany i gotuj przez ok. 3 minuty.

Dodaj śmietanę i gotuj przez ok. 4 minuty. Wyciśnij sok z cytryny. Zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Dodaj parmezan i wymieszaj do połączenia składników.

Odcedź makaron, wrzuć go na patelnię i wymieszaj z sosem. Przed podaniem udekoruj szczypiorkiem. Smacznego!

Obawiasz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach ruchu #ENJOYTOGETHER nie musisz martwić się brudnymi naczyniami. 

Produkty Pur pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.