Pril Logo

Szwedzkie klopsiki

Składniki
Liczba porcji: 4

  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 100 ml mleka
  • 60 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • dżem z borówki brusznicy jako dodatek
  • puree ziemniaczane jako dodatek

Naczynia i przybory kuchenne
duża miska, mała patelnia, łyżka kuchenna, deska do krojenia, nóż, talerz, lodówka, duża patelnia

Krok 1/8

1 bułka – 100 ml mleka

duża miska

Podziel bułkę na małe kawałki i nasączaj w mleku przez około 5–7 minut aż staną się miękkie.

Krok 2/8

1 cebula – olej roślinny do smażenia

mała patelnia – łyżka kuchenna – deska do krojenia – nóż

W tym czasie drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją z odrobiną oleju roślinnego na małej patelni aż do zeszklenia.

Krok 3/8

600 g mielonej wołowiny – 1 jajko – 1 łyżeczka ziela angielskiego – sól – pieprz

łyżka kuchenna

Wrzuć podsmażoną cebulę, mieloną wołowinę, jajko, ziele angielskie, sól i pieprz do miski, w której moczyła się bułka i wymieszaj wszystkie składniki do dokładnego połączenia.

Krok 4/8

talerz – lodówka

Uformuj z wołowiny kulki (o średnicy ok. 3 cm), ułóż je na talerzu, przykryj i wstaw do lodówki na około 20–30 minut.

Krok 5/8

1 łyżka masła

duża patelnia – łyżka kuchenna

Rozpuść masło na dużej patelni i podsmaż klopsiki na średnim ogniu z każdej strony przez około 15–20 minut. Zwróć uwagę, aby nie smażyć na patelni zbyt wielu klopsików jednocześnie. Gotowe klopsiki zdejmij z patelni i odstaw.

Krok 6/8

1 łyżka mąki – 300 ml bulionu wołowego

Aby przygotować sos, podsmaż mąkę na tłuszczu pozostałym po smażeniu i dolej bulion wołowy, cały czas mieszając.

Krok 7/8

60 ml gęstej śmietany

Następnie dodaj gęstą śmietanę i wymieszaj. Gotuj sos na wolnym ogniu przez około 5–7 minut do zgęstnienia.

Krok 8/8

2 łyżeczki sosu sojowego – pieprz – dżem z borówki brusznicy – puree ziemniaczane

Przed podaniem udekoruj sosem sojowym i pieprzem. Wrzuć klopsiki z powrotem na patelnię, wymieszaj z sosem i podawaj z puree ziemniaczanym i dżemem z borówki brusznicy.

Boisz się bałaganu? Niepotrzebnie!

Po spędzeniu kilku miłych chwil w towarzystwie bliskich w ramach akcji #enjoytogether nie musisz martwić się brudnymi naczyniami.
Produkty Somat pomogą Ci usunąć nawet najtrudniejsze zabrudzenia, takie jak tłuszcz i przypalenia, dzięki czemu Twoje naczynia znów będą wyglądać jak nowe.