Pril Logo

Wskazówki dotyczące zmywania

Jeżeli zmywasz naczynia ręcznie, kilka wskazówek pomoże Ci zrobić to łatwo, szybko i skutecznie.

Wskazówki dotyczące ręcznego zmywania: temperatura wody

W przypadku większości naczyń gorąca woda lepiej nadaje się do zmywania, ponieważ pomaga pozbyć się bakterii i usunąć tłuszcz. Na ogół temperatura wody powinna wynosić ponad 45 stopni Celsjusza, ale nie musisz sięgać po termometr za każdym razem, gdy chcesz umyć szklankę. Napełnij zlew wodą, która jest na tyle gorąca, że gołe ręce nie czują się w niej komfortowo przez dłuższy czas. W większości przypadków goła skóra nie toleruje zbyt długo wody o temperaturze 45 stopni Celsjusza. Aby ułatwić ten proces, załóż rękawice podczas zmywania. Gumowe rękawice pomagają chronić ręce i sprawiają, że zmywanie w gorącej wodzie jest bardziej znośne.

Temperatura wody do płukania jest równie ważna. Bardziej gorąca woda pomaga pozbyć się pozostałego płynu do naczyń oraz bakterii i przyspiesza proces suszenia po odstawieniu naczyń na suszarkę. Zmniejsza również szansę pojawienia się smug i plam.

Pomimo naszego zalecenia zmywania w gorącej wodzie płyn Pur został specjalnie opracowany, aby zachować skuteczność również w niższych temperaturach, na przykład temperaturze pokojowej. Dzięki specjalnej technologii enzymów usuwa brud i tłuszcz, jednocześnie oszczędzając energię.

Usuwanie tłuszczu i zaschniętego jedzenia

Płyny do naczyń, takie jak Pur, zawierają zarówno polarne (uwielbiające wodę), jak i niepolarne (uwielbiające tłuszcz) cząsteczki, które przyciągają tłuszcz i skutecznie usuwają go z naczyń. Jednak jeżeli masz do czynienia z dużą ilością tłuszczu lub zaschniętym jedzeniem, najlepszą opcją nie jest szorowanie, tylko namoczenie naczyń w mieszaninie gorącej wody i kilku kropel płynu do naczyń Pur. Po zaledwie kilku minutach zaschnięte jedzenie i tłuszcz będzie można z łatwością usunąć.

Jak oszczędzić wodę

Najlepsze sposoby na oszczędzenie wody podczas zmywania naczyń:

  • Unikaj wymiany wody na świeżą po zniknięciu mydlin. Płyn do naczyń może być nadal skuteczny, nawet gdy wszystkie bańki znikną.
  • Zetrzyj z naczyń jak największą ilość cząsteczek jedzenia za pomocą papierowego ręcznika przed ich włożeniem do zlewu. Pomoże to zmniejszyć ilość brudu i osadu w wodzie.
  • Umyj pięć lub sześć naczyń przed płukaniem. Kran nie musi być ciągle włączony, nie trzeba również płukać po kolei każdego naczynia po umyciu.
  • Unikaj zmywania naczyń pod kranem. Napełnij zlew lub wannę kuchenną, aby oszczędzić wodę.

Kroki podczas zmywania

Zastanawiasz się, jak myć naczynia? Oto kilka kroków, które ułatwią ten proces.

  1. Napełnij zlew lub wannę gorącą wodą.
  2. Dodaj do gorącej wody kilka kropel płynu do naczyń Pril. Odpowiednia dawka zależy od rodzaju płynu.
  3. Zetrzyj nadmierną ilość jedzenia z naczyń przed ich umyciem.
  4. Najpierw umyj szklanki, talerze i sztućce. Zostaw najbardziej zatłuszczone naczynia, garnki i patelnie na koniec.
  5. Opłucz dokładnie każde naczynie, aby pozbyć się płynu do naczyń.
  6. Umieść naczynia na suszarce lub wysusz je ręcznie za pomocą ręcznika.
  7. Pamiętaj o umyciu ręczników kuchennych, szczotek i ściereczek, aby były czyste podczas kolejnego zmywania.

Używanie suszarki do naczyń

Może Cię kusić suszenie naczyń za pomocą ręcznika, jednak nie zawsze jest to najlepsza opcja. Suszenie ręcznikiem może zająć sporo czasu i kosztować dużo wysiłku, w zależności od ilości naczyń. Suszenie na suszarce jest często lepszym rozwiązaniem, ponieważ dzięki temu naczynia same dokładnie się wysuszą, zanim je odłożysz.

Pamiętaj, że wilgoć z naczyń opadnie na powierzchnię blatu pod suszarką. Jeżeli Twoja suszarka nie jest wyposażona w gumowy lub plastikowy spód, umieść pod nią blachę do pieczenia.

Szybko i skutecznie wyczyść swoje naczynia dzięki tym wskazówkom.